Как да определите правилната цена за имота си?

Как да определите правилната цена за имота си?

Къща с перфектна локация, с голяма площ, прекрасен, широк и озеленен двор. Ново строителство с абсолютно всички удобства, които човек би искал да има. Големи просторни стаи с фантастичен дизайн, луксозни мебели. С една дума къща-мечта. Да, това е къщата във вашия квартал, обявена за продан от известно време. Но защо една такава къща-мечта не е продадена все още?


Главната причина за неуспешната продажба на един такъв апетитен имот е цената. Твърде скъпите къщи не се продват лесно. Пазарът на недвижими имоти отхвърля високите цени, поради простата причина, че купувачите винаги се съобразяват с цената на имота и в никакъв случай не биха похарчили стотинка повече от стойността, за която я оценяват те. Сред конкурентните цени на пазара за сходни имоти, купувачът винаги предпочита по-евтиния.


Не следвайте стъпките  на такива продавачи надуващи прекалено цената. За да продадете изгодно един имот, действайте разумно при оценяването му. В противния случай рискувате вие сами да изпратите потенциалните купувачи направо при конкурентите си. Tогава разочарованието ще е голямо.


Тази статия се изготви с цел да ви помогне при определянето на правилната цена за жилището, което възнамерявате да продадете. Няколко съвета, които препочърваме в улеснение на всички продавачи.


Разгледайте сходни имоти на пазара за недвижими имоти. Предварително проучете пазара, следете за продажбата на имоти, които имат прилики с вашия и се намират в същия район. На база на това можете да си направите някакъв извод кой за колко е продал до момента и какво можете да очаквате да получите вие при тези обстоятелства на пазара. Такъв подход се ползва именно и от оценителите.


Установете средно колко време отнема продажбата на имот. Това е средната продължителност на времето необходимо за да се продаде. Нужно е да се проследят тези средни стойности, тъй като ако разполагате с много малко време, трябва да имате представа средно за колко дена се осъществяват продажбите в този квартал. Собственик на имот, желаещ да продаде незабавно и то при изгодни условия, не трябва да пренебрегва тази подробност. Ако не се съобразите, накрая може да се наложи да редуцирате цената, за да успеете по-бързо да привлечете купувачите.

Един от начините за определяне на цената на жилището е да ползвате услугите на агенция за недвижими имоти.Тя може да помогне за правилното ценообразуване, определяне на една реалистична и приемлива от купувачите цена и да изготви анализ за конкурентните ви позиции на имотния пазар на база статистически данни. Последната дума при определянето на цената има собственикът, но брокерът също може да даде полезни съвети, в които е хубаво да се вслушвате, ако решите да работите с агенция.


Последното, което може да ви предложим като съвет е да страните от предположения и убеждения като това, че вашият дом превъзхожда всички останали на пазара, че вашият несъмнено ще привлече повече потенциални купувачи. Това са погрешни представи, с които може само да се заблудите още повече. Защото всеки имот си има предимства и недостатъци. Продажбата на вашия имот зависи от това дали отговаря на изискванията на купувача, от неговото впечатление и от мнението за цената.


И така как ще знаете дали сте определили правилната цена ? Както и да предпочетете да продадете имота си дали самостоятелно, директно от собственика или с помощта на агенция, ако имате постоянно нови огледи на имота и реално интересуващи се купувачи, това е знак, че сте определили правилна и справедлива пазарна стойност за недвижимия имот.


Ако нямате никаква инициатива от страна на купувачите, то тогава ще се наложи да коригирате цената, която сте посочили в обявата. Условието, гарантиращо успешна продажба е да определите реалистична цена, привличаща безотказно вниманието на купувачите.

Comments

Popular posts from this blog

Защо да закупите недвижим имот във Варна?